Désolé. Actuellement, cette page n'existe pas en français.
 
https://www.epo.org/fr/node/1086077

Odkrivanje in preprečevanje 

Če se požar v naravi ne začne gasiti v prvih dvajsetih do tridesetih minutah, postaja obvladovanje vse težje. Ker so v zadnjih letih požari v naravi zaradi podnebnih sprememb vse bolj intenzivni in pogosti, je potreba po zgodnjem odkrivanju in preprečevanju gozdnih požarov še toliko večja. 

Gašenje požara, preden se razširi, zahteva hitro sprejemanje odločitev in visoko stopnjo pripravljenosti.Tehnologija nam omogoča prepoznavanje groženj in zagotavlja informacije, ki jih lahko uporabimo za boljše ocenjevanje in za pridobivanje izkušenj iz prejšnjih prizadevanj za ublažitev. Ne glede na to, ali so ti požari nastali zaradi »goriva« v naravi ali zaradi družbeno-gospodarskih dejavnosti v regiji, je razumevanje vzrokov zanje bistvenega pomena za izvajanje pravilnih ukrepov, potrebnih za mobilizacijo gasilcev. 

V preteklosti je na požare opozarjala oseba, imenovana »požarni opazovalec«, ki je sedela v visokem požarnem stolpu. Danes je to še vedno najnatančnejša praksa odkrivanja požarov na območjih s strmimi gorami, kanjoni ali razpršenimi gozdovi med vasmi in mesti. 

Na drugih področjih so odkrivanje požarov bistveno izboljšale nove tehnologije. Sprva so ti postopki temeljili na toplotnih kamerah na tleh, strateško nameščenih za opazovanje in odkrivanje morebitnih požarov. Temu je sledil napredek pri opazovanju iz zrakoplovov, ki pomaga pri odkrivanju požarov in hitrem odzivanju nanje ter širi obseg in učinkovitost prizadevanj za odkrivanje. 

V zadnjih letih je zmogljivost odkrivanja požarov precej napredovala z vključitvijo satelitske tehnologije. Neprekinjen nadzor satelitov zagotavlja celovito pokritost in pravočasno posredovanje informacij, saj lahko skoraj takoj odkrijejo morebitna žarišča požarov.  

Technology vs. Fire - Interview with Iztok Kramberger

Technology vs. Fire - Interview with Tanja Permozer

 

Nadaljnji viri 

Več informacij o izumih za odkrivanje in preprečevanjeEspacenet Poizvedba o patentih Več o trendih patentiranja na področju vesoljskega zaznavanja in njihovih zelenih aplikacijah Preberite poročilo Poslušajte podkast